De tentoonstellingen Urgent Conversations: Athens–Antwerp en Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene zijn een samenwerking tussen het EMST en het M HKA, een theoretische en visuele dialoog tussen de werken uit de collecties van beide musea. Meer dan 70 werken worden samengebracht in 22 thematische clusters.

28.04.2017 - 07.01.2018        

M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen - Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

EMST, National Museum of Contemporary Art - Kallirrois Avenue & Amvr. Frantzi Str., Athens 11743

Dringende Gesprekken: Antwerpen – Athene, Deel III

Giannisvastardis2 (c)image: Giannis Vastardis, National Museum of Contemporary Art, Athens
201 Concealments 1981-2016, 1981-2016
Installatie , variable dimensions

[…] De herwaardering van het cultureel pluralisme en de hybride aard van cultuur, evenals de gevaren van haar homogenisering – het thema van een uitgebreid discours rond ‘globalisering’ – zullen het motief van Alithinos’ onderzoek in de komende jaren worden. Al sinds het begin van de jaren 80, met de Concealments-reeks, stelt Alithinos het verschil van het eigentijdse en de heterogeniteit en meervoudigheid van het oecumenische in vraag. […]

De Concealments die begonnen in 1981 en nog steeds doorgaan, vandaag nummer 201, ontwikkelen zich over de hele planeet als een oecumenisch diaspora van werken die de artiest op verschillende locaties in de aarde verstopt, van Thessaloniki tot Borobudur en van Machu Picchu tot Varanasi. Belangrijk om mee te geven is dat de Concealments ontstonden uit Alithinos’ behoefte om zijn angst uit te drukken over de talrijke dingen die onze planeet met uitsterven bedreigen – van nucleaire vernietiging tot ecologische catastrofe. In de volgende vier decennia worden de Concealments voortdurend aangevuld met nieuwe betekenissen en wordt het een werk zonder vaste, uniforme eigenschappen dat verschillende vormen aanneemt: gesloten en open Concealments die enkele maanden in beslag nemen en enkel maar de artiest als toeschouwer hebben tot werken die voor een publiek in een museum tentoon worden gesteld. Het enige dat kenmerkend is voor alle Concealments zijn de kaartjes die de artiest stuurt en waarop hij altijd naar een specifieke plaats en tijd verwijst.

 

- Tina Pandi, EMST

- Stamatis Schizakis, EMST

“A Retrospective / A Happening”, Dimitris Alithinos. A retrospective, National Museum of Contemporary Art, Athens, 2013